Deputat periculos în trafic! Trebuia să fie lipsit de permisul de conducere, dar a scăpat datorită imunității parlamentare

Zeci de deputați încalcă anual regulile de circulație rutieră, dar rămân nepedepsiți, constată Curtea de Conturi, care a prezentat recent rezultatele auditului „Managementul sistemelor de supraveghere a traficului rutier”.

ADS Publicitate

În anul 2017, au fost înregistrate 89 de rapoarte întocmite de polițiști în privința deputaților din fosta legislatură, care nu s-au finalizat cu întocmirea unor procese verbale și cu aplicarea unor sancțiuni. Iar în 2018, au fost întocmite 57 de rapoarte pentru încălcări comise în trafic de deputați.

ADS Publcitate

Reprezentanta Curții de Conturi a adus exemplul unui deputat, care a încălcat în 2017 de nouă ori regulile de circulație rutieră și urma să primească în total 28 de puncte de penalizare și amenzi. Anul trecut, același deputat iarăși a fost depistat de nouă ori că a comis încălcări în trafic, pentru care trebuia să primească 32 de puncte de penalizare.

ADS Publicitate

După totalul punctelor acumulate, deputatul trebuia să fie lipsit de dreptul de a conduce, dar a scăpat de sancțiuni pentru că este protejat de imunitatea parlamentară. Pe numele deputatului nu au fost întocmite procese-verbale de contravenție și materialele nu au putut fi transmise în instanța de judecată. Numele deputatului nu a fost dezvăluit.

Reprezentanții Curții de Conturi consideră că imunitatea parlamentară nu ar trebui să fie un paravan la aplicarea sancțiunilor pentru încălcarea regulilor de circulație rutieră.

Polițiștii au argumentat că deputații nu pot fi sancționați pentru încălcările comise în trafic, deoarece se împiedică în prevederile Art.

70 din Constituție și Art.10 din Legea cu privire la statutul deputatului care spun că „parlamentarul nu poate fi reţinut, arestat, percheziţionat, cu excepţia cazurilor de infracţiune flagrantă,

sau trimis în judecată pe cauză penală ori contravenţională fără încuviinţarea prealabilă a Parlamentului după ascultarea sa”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Semnificația „liniei înger” din palmă. Cei care o au sunt norocoși

Polițistul care a demisionat după 20 de zile va plăti despăgubiri de 9.000 de lei